Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ ΣΤΙΣ 8-2-2018


Στο πλαίσιο του Γλωσσικού Γραμματισμού οι εκπαιδευόμενοι του Α΄ και Β΄ κύκλου πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 16:30. Έτσι μας  δίνεται η ευκαιρία  να γνωρίσουμε το χώρο της Βιβλιοθήκης και με την ξενάγηση που θα μας γίνει, να μάθουμε πώς λειτουργεί  μια βιβλιοθήκη, πώς μπορούμε να γίνουμε μέλη (εγγραφή),  πώς  θα δανειστούμε ένα βιβλίο και σε ποιο χώρο μπορούμε να το αναγνώσουμε. Πολλοί από εμάς δεν είχαμε μέχρι τώρα  την  ευκαιρία ή το κίνητρο  να μπούμε μέσα στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, αν και αρκετές φορές έχουμε περάσει απ έξω. Άρα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία πού προσεχώς θα τη βιώσουμε. 
Επίσης, την ίδια μέρα θα αποκτήσουμε μια άλλη ακόμα σπουδαία εμπειρία. Θα συναντήσουμε στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθηνών το γνωστό συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο. Με αφορμή το μυθιστόρημά του "Η Καλοσύνη των Ξένων" θα έχουμε μια συζήτηση μαζί του για να μας αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά της συγγραφικής του τέχνης. Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο το έχουμε ήδη στα χέρια μας και το μελετούμε στην τάξη με την εκπαιδεύτριά μας Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου, Φιλόλογο, γιατί η Βάσω και ο Νώντας Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτες των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πήραν την πρωτοβουλία να μας στείλουν ως δώρο ένα αντίτυπο σε κάθε μαθητή. Τους ευχαριστούμε δημόσια!
Αναμένεται συνέχεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα με τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψή μας στη Βιβλιοθήκη και από τη συνάντησή μας με τον Πέτρο Τατσόπουλο.
Η εκδήλωση (17.30-19.00, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσσης) θα είναι ανοικτή στο κοινό. Σας περιμένουμε! 



ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗΣ ΤΟΥ Β΄ΚΥΚΛΟΥ, ΦΙΛΙΩΣ ΑΡΜΠΙΛΙΑ,


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ

Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι ο γνωστός συγγραφέας, σεναριογράφος και για ένα διάστημα άνθρωπος της τηλεόρασης, καθώς και πολιτικός-βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος δέχτηκε με χαρά να μας συναντήσει στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών και να μας παρουσιάσει το βιβλίο του «Η καλοσύνη των ξένων».
Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η απόφασή του να μας μιλήσει για το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι γιατί έγινε best seller,αλλά ακριβώς επειδή είναι η αυτοβιογραφία του. Πριν την επικείμενη συνάντηση, διαβάζω με ταχείς ρυθμούς το βιβλίο του ώστε να το τελειώσω έγκαιρα.
Ο συγγραφέας με αφήνει να δω από μια χαραμάδα τη ζωή του και να γίνω συμπρωταγωνίστρια στην «θεατρική παράστασή» του, ανοίγοντάς μου διάπλατα την πόρτα της ψυχής του. Στις αναδρομές του σε ιστορικές στιγμές της χώρας των περασμένων δεκαετιών, ταυτίζομαι αρκετά, έχοντας ζήσει κι εγώ σε αυτές τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Στην αρχή του βιβλίου με την πολιτική και πολιτιστική αναδρομή που γίνεται, μου χαρίζει απλόχερα τη νοσταλγία. Κάπου αλλού ταυτίζομαι με την «ανωτέρα μικροαστική του τάξη», αφού ούτε εγώ ανήκω στην υψηλή κοινωνία της Εκάλης! Γοητεύομαι από την περίτεχνη απλότητα της γραφής του, εντυπωσιάζομαι από τη χρήση όμορφων, βροντερών, χρωματιστών, δύσκολων λέξεων, έξυπνα ξαπλωμένων στις σελίδες του. Ταυτόχρονα δεν μπορώ παρά να θαυμάσω το εύρος των γνώσεων του Τατσόπουλου που ξεπηδούν την κατάλληλη στιγμή όχι για εντυπωσιασμό. Δεν τον χρειάζεται άλλωστε ο συγγραφέας.
Αγαπητέ Πέτρο Τατσόπουλε, διαβάζοντας το βιβλίο σας, εγώ η Φιλιώ, η αναγνώστρια, «ρουφώντας» τις σελίδες σας της «Καλοσύνης των ξένων», ανακαλύπτω ένα γοητευτικό ευάλωτο παιδί που μεγαλώνοντας παραμένει παιδί, όπως πολλοί από εμάς. Κινδυνεύω στο έπακρο να φανώ κόλακας. Γι΄ αυτό σταματώ και αναμένω να σας γνωρίσω από κοντά. Πάντως,  όποιος  «βουτήξει» στις σελίδες σας, θα σας βρει να τον περιμένετε  ήρεμος, χαμογελαστός, γαλήνιος, αληθινός, αποκαλυπτικός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: